Doprava ZDARMA při nákupu nad 1500 Kč.

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je aromatická bylinka známá svými uklidňujícími a léčivými účinky. Patří do čeledi hluchavkovitých a pochází ze Středomoří, ale dnes ji najdeme i v Česku a na zahradách po celé Evropě. Vyznačuje se jemnou  citronovou  vůní a drobnými bílými nebo růžovými kvítky. 

Meduňka se tradičně používá v lidovém léčitelství na různé zdravotní potíže, a to především:

- Uklidnění nervů - má mírně sedativní účinky, proto se často využívá při stresu, úzkosti a nespavosti. Meduňkový čaj nebo extrakt může pomoci s navozením klidného spánku. 

- Trávení  - meduňka podporuje trávení a může pomoci při nadýmání, křečích v břiše nebo při nevolnosti, podporuje chutě k jídlu

- Bolesti hlavy - čaj, tinktura nebo obklady z meduňky mohou zmírnit bolesti hlavy a migrény.

- Imunitní systém - díky obsaženým antioxidantům může podpořit imunitní systém 

- Opary - nově se uznávají i protivirové účinky, zvláště u herpesvirů - oparů

 

Meduňka patří k nejoblíbenější bylinky pro své účinné vlastnosti a jednoduché pěstování. Sbírá se list - nať zásadně před květem. Suší se rychle, při nízké teplotě a ne na slunci.

Tradičně se využívá vnitřně výluh buď samostatně nebo ve směsi.

Můžeme ji využít:

1. Čaj: Meduňkový čaj je nejběžnější formou konzumace. Stačí přelít hrst čerstvých  nebo lžičku sušených listů horkou vodou, nechat 5-10 minut louhovat a máme chutný čaj, který krásně zklidní vaši psychiku. 

2. Tinktura: Meduňkovou tinkturu si lze připravit naložením listů do alkoholu. Potřebujeme k tomu : 200 g sušených litů a 20 ml alkoholu ( 40%)  Meduňku ponoříme do alkoholu, musí být opravdu pořádně všechna ponořena, uzavřeme a necháme na tmavém a teplém místě 14 dnů louhovat, občas  protřepeme. Po uplynutí doby přecedíme přes plátýnko, meduňku vymačkáme a ideálně přelejeme do tmavé skleničky s kapátkem. Používá se po kapkách.

3. Inhalace a obklady: Připravte si odvar z listů a použijte na obklady, nebo si užijte inhalaci, která může pomoci při nachlazení.

4. Vaření a pečení: Čerstvá meduňka dodá pokrmům jemnou citronovou chuť, hodí se například do salátů, dezertů nebo omáček. Vynikající je do letních ovocných a zeleninových limonád, do likérů.

Vhodná pro těhotné, kojící i děti.