Meduňka lékařská
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je aromatická bylinka známá svými uklidňujícími a léčivými účinky. Patří do čeledi hluchavkovitých a pochází ze Středomoří, ale dnes ji najdeme i v Česku a na zahradách po celé Evropě. Vyznačuje se jemnou citronovou vůní a drobnými bílými nebo růžovými kvítky.
Meduňka se tradičně používá v lidovém léčitelství na různé zdravotní potíže, a to především:
- Uklidnění nervů - má mírně sedativní účinky, proto se často využívá při stresu, úzkosti a nespavosti. Meduňkový čaj nebo extrakt může pomoci s navozením klidného spánku.
- Trávení - meduňka podporuje trávení a může pomoci při nadýmání, křečích v břiše nebo při nevolnosti, podporuje chutě k jídlu
- Bolesti hlavy - čaj, tinktura nebo obklady z meduňky mohou zmírnit bolesti hlavy a migrény.
- Imunitní systém - díky obsaženým antioxidantům může podpořit imunitní systém
- Opary - nově se uznávají i protivirové účinky, zvláště u herpesvirů - oparů
Meduňka patří k nejoblíbenější bylinky pro své účinné vlastnosti a jednoduché pěstování. Sbírá se list - nať zásadně před květem. Suší se rychle, při nízké teplotě a ne na slunci.
Tradičně se využívá vnitřně výluh buď samostatně nebo ve směsi.
Můžeme ji využít:
1. Čaj: Meduňkový čaj je nejběžnější formou konzumace. Stačí přelít hrst čerstvých nebo lžičku sušených listů horkou vodou, nechat 5-10 minut louhovat a máme chutný čaj, který krásně zklidní vaši psychiku.
2. Tinktura: Meduňkovou tinkturu si lze připravit naložením listů do alkoholu. Potřebujeme k tomu : 200 g sušených litů a 20 ml alkoholu ( 40%) Meduňku ponoříme do alkoholu, musí být opravdu pořádně všechna ponořena, uzavřeme a necháme na tmavém a teplém místě 14 dnů louhovat, občas protřepeme. Po uplynutí doby přecedíme přes plátýnko, meduňku vymačkáme a ideálně přelejeme do tmavé skleničky s kapátkem. Používá se po kapkách.
3. Inhalace a obklady: Připravte si odvar z listů a použijte na obklady, nebo si užijte inhalaci, která může pomoci při nachlazení.
4. Vaření a pečení: Čerstvá meduňka dodá pokrmům jemnou citronovou chuť, hodí se například do salátů, dezertů nebo omáček. Vynikající je do letních ovocných a zeleninových limonád, do likérů.
Vhodná pro těhotné, kojící i děti.